hb3

I dagens Danmark finder man ikke en bolig uden en eller anden form for pære. Uden pærer, spots eller lysstofrør vil der nemlig ingen lys være. Der findes mange forskellige typer og former af pærer. Det er derfor også vigtigt, at man indsamler sig en smule viden, inden man køber nye pærer til huset. Forskellen af pærer kan som sagt lægge i formen, men derudover kan der også være forskellig i energiforbrug, type af lys og levetid for de forskellige pærer. Ud over disse ting skal man være opmærksom på fatningen når man køber pærer. Fatningen på pæreren skal passe til den lampe den skal installeres i, ellers vil den ikke virke. For at se mere om eksempelvis Mr11 pærer og lysstofrør med E27 fatning kan du besøge mrperfect.dk

Forskellige typer af pærer

Der findes som sagt ikke kun en type af pærer, der findes derimod rigtig mange. De mest almindelige typer af pærer er glødepærer, sparerpærer, lysstofrør, halogenpærer og LED pærer. Der findes som sagt mange flere, men dette er dem der bliver anvendt mest rundt omkring i Danmark.
Glødepæren har tidligere været den der var anvendt mest rundt omkring i de danske hjem. Glødepæren giver et lidt varmere lys en andre pærer. Den fungere ved, at der er en tråd af et specielt stof, der bliver varmet, og derved giver lys. Ulempen ved den traditionelle glødepærer er, at den bruger forholdsvis meget energi, og den ikke har særlig lang levetid.
Sparerpæren er blevet mere og mere udbredt, da den modsat glødepæren bruger mindre energi, og har en længere levetid. Der sker i disse år stor udvikling inden for sparerpærer, da de første sparerpærer brugte længere tid på at give det lys, man skulle bruge. Man kan udtrykke det som, at den lige skulle have lov til at varme op, før den fungerede optimalt.
LED pæren er ligeledes en pærer, der kan reducere elregningen, og man kan også her regne med en lang levetid. LED pæren har den fordel, at den ikke bliver varm på samme måde som glødepæren, og den ikke kun kan lyse i en enkelt farve, men kan fås i udgaver med flere forskellige farver. De mest populære pærer og fatninger i dag, kan meget vel være Mr11 pærer og lyststofrør med E27 fatning. Lige præcis lysstofrør er gode, da giver god spredning af lyset. Lysstofrør er altså effektive i store lokaler der skal lyses op. Inden man anvender lysstofrør, skal man dog være opmærksom på, at de indeholder det giftige stof kviksølv. Den sidste ”almindelige” type pærer er halogenpæren. Den kan næsten beskrives som glødepæren, da den ikke er særlig energivenlig og samtidig har en forholdsvis kort levetid.

Der findes altså flere forskellige typer af pærer, og derfor også forskellige typer af fatninger. Det er derfor vigtigt, at notere sig, hvilken type fatning og pære, der passer til en lampe. De mest anvendelige pærer og fatninger er Mr11 pærer og lysstofrør med E27 fatning.